Ρυθμίσεις

Η Εταιρία

Προϊόντα

Ενημέρωση Επενδυτών

Γνωστοποιήσεις αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών


Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί Γνωστοποιήσεων Αειφορίας στον τομέα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (αγγλ. Sustainable Finance Disclosure Regulation, "SFDR"), στο εξής Κανονισμός SFDR, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενσωματώνουν κινδύνους ή ευκαιρίες αειφορίας, ήτοι ευκαιρίες ή κινδύνους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης (αγγλ. Environmental, Social and Governance, "ESG") στις επενδυτικές τους αποφάσεις. Ο Κανονισμός εισάγει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης με νέες απαιτήσεις διαφάνειας για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Η ΝΝ ΑΕΔΑΚ υπάγεται στο αντικείμενο του Κανονισμού SFDR.

Ο Κανονισμός SFDR εξασφαλίζει ότι η NN ΑΕΔΑΚ και αντίστοιχοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δημοσιεύουν την προσέγγισή τους προς τις ευκαιρίες και τους κινδύνους αειφορίας, και εμείς υποστηρίζουμε αυτό το σκοπό. Αποτέλεσμα του Κανονισμού SFDR θα είναι η διαφάνεια μέσω παροχής πληροφοριών στην ιστοσελίδα μας και στα έντυπα συγκεκριμένων προϊόντων, ώστε να είναι πιο εύκολη η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών προϊόντων από τους πελάτες, επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους ως προς τους κινδύνους ESG, αλλά και τη αειφορία στους επενδυτικούς σκοπούς.

Αυτή η σελίδα περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προσέγγισή μας ως προς τον Κανονισμό SFDR και ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Ειδικότερα, περιέχει πληροφορίες σχετικά με:

  • πολιτικές κινδύνων αειφορίας,
  • τις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις στην αειφορία,
  • τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική αμοιβών μας ενσωματώνει τους κινδύνους αειφορίας και
  • τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα μας κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό SFDR


Πολιτικές κινδύνου αειφορίας

Η NN ΑΕΔΑΚ εφαρμόζει την Πολιτική Πλαίσιο Υπεύθυνων Επενδύσεων του Ομίλου NN (η «Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ»), που υποστηρίζει τη «συστηματική ενσωμάτωση Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και παραγόντων Εταιρικής Διακυβέρνησης (αγγλ. Environmental, Social and Governance, "ESG") στην επενδυτική διαδικασία, για τη διαχείριση τόσο των κινδύνων όσο και των ευκαιριών». Αυτό βοηθά στη λήψη καλύτερα ενημερωμένων επενδυτικών αποφάσεων και στη βελτιστοποίηση του προφίλ κινδύνου/απόδοσης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, καθώς και στο να αντικατοπτρίζονται οι αξίες της NN στην επενδυτική διαδικασία και στην καλύτερη ευθυγράμμιση των εργασιών μας με τους ευρύτερους στόχους και τις προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με την αειφορία. Η Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ ισχύει για τις επενδύσεις για λογαριασμό της ΝΝ και για κάποιες από τις υποκείμενες επενδύσεις ασφαλιστικών προϊόντων και αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως αυτές ορίζονται στην Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ. Ο Όμιλος NN έχει ορίσει τον κίνδυνο ESG ως «τον κίνδυνο που συνδέεται άμεσα/έμμεσα με παραβιάσεις περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων και κανόνων» και τον επενδυτικό κίνδυνο ESG ως «Κίνδυνο όπου οι παράγοντες ESG σε σχέση με επενδύσεις ή/και επενδυτικές προτάσεις δεν είναι επαρκώς κατανοητοί ή αναγνωρισμένοι, οδηγώντας σε απώλεια αξίας περιουσιακών στοιχείων ή χαμένες ευκαιρίες επένδυσης».

Στη συνέχεια, περιγράφουμε πώς εφαρμόζεται η Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ στους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της NN καθώς και στους εξωτερικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Η Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ απαιτεί να καθιερώσουμε μια διαδικασία για τη συστηματική ενσωμάτωση παραγόντων ESG στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για επενδύσεις. Εν συντομία, το κάνουμε εφαρμόζοντας μια σειρά στρατηγικών Υπεύθυνων Επενδύσεων («ΥΕ»):

  • Εφαρμόζοντας κριτήρια ΥΕ που βασίζονται σε κανόνες της NN, εξαιρώντας τις επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους δραστηριοτήτων ή εταιρίες.
  • Ενσωματώνοντας, κατά περίπτωση, σημαντικούς κινδύνους και ευκαιρίες ESG στην έρευνα και την ανάλυση των επενδύσεων.
  • Ασκώντας ενεργά τα δικαιώματα ψήφου και συμμετοχής.
  • Εφαρμόζοντας εξαιρέσεις (ως έσχατη λύση).

Η Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ καθορίζει κριτήρια ΥΕ βάσει κανόνων μέσω των οποίων αποκλείονται οι επενδύσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται σε ορισμένες δραστηριότητες. Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Ανάπτυξη, παραγωγή, συντήρηση ή εμπόριο αμφιλεγόμενων όπλων
  • Αμφιλεγόμενη προμήθεια όπλων
  • Παραγωγή καπνού
  • Εξόρυξη θερμικού άνθρακα
  • Εταιρίες που παραβιάζουν το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ και
  • Χώρες που υπόκεινται σε εθνικό επίπεδο κυρώσεις εμπάργκο όπλων

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου NN που διαχειρίζονται υποκείμενες επενδύσεις σύμφωνα με εντολή διακριτικής ευχέρειας, εφαρμόζουν εκείνα τα στοιχεία της Πολιτικής Πλαίσιο ΥΕ που είναι σύμφωνα με το καθήκον πίστης και την εντολή που έχουμε παράσχει. Επίσης εφαρμόζουν τον Κατάλογο Εξαιρουμένων Δραστηριοτήτων της, όπως περιγράφεται στην Πολιτική Πλαίσιο ΥΕ. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου NN που διαχειρίζονται ΟΣΕΚΑ, θα εφαρμόσουν εκείνα τα στοιχεία της Πολιτικής πλαισίου ΥΕ που είναι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις πίστης προς το αμοιβαίο κεφάλαιο και τις επενδυτικές οδηγίες του αμοιβαίου κεφαλαίου. Εάν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο εξωτερικού διαχειριστή υποχρεούται από το ενημερωτικό δελτίο του να αναπαράγει τη σύνθεση δεικτών (δηλαδή, παθητικά διαχειριζόμενα προϊόντα όπως τα ETFs και δείκτες κεφαλαίων), θα παρακολουθούμε τη σωρευτική στάθμιση των εκδοτών για τους οποίους υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τη χρηματοδότησή τους.

 

Δήλωση Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων στην Αειφορία

Συμμετέχων στις χρηματοπιστωτικές αγορές: NN ΑΕΔΑΚ

Αναγνωριστικός Κωδικός Νομικής Οντότητας (LEI): 635400S5G5WWGN6B8T87

Σύνοψη

H NN ΑΕΔΑΚ (LEI: 635400S5G5WWGN6B8T87) είναι ένας διαχειριστής και διανομέας UCITs (Οδηγία 2009/65/EC). Για την εκπλήρωση των καθηκόντων μας, αναγνωρίζουμε τη σημασία της συστηματικής ενσωμάτωσης Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social, and Governance, "ESG") στις επενδυτικές μας πολιτικές, στη λήψη αποφάσεων και στις σχετικές διαδικασίες. Η ενσωμάτωση των παραγόντων ESG συμβάλλει στην αντανάκλαση των αξιών του οργανισμού μας στην επενδυτική διαδικασία και στην καλύτερη ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων μας με τους ευρύτερους στόχους και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Τα UCITs είναι συλλογικές επενδύσεις των πελατών της ΑΕΔΑΚ που τα διαχειρίζεται το τμήμα επενδύσεων της εταιρίας. Σε περίπτωση που κάνουμε χρήση τρίτων διαχειριστών, αυτοί και τα προϊόντα τους επιλέγονται με επιμέλεια έτσι ώστε η επενδυτική τους φιλοσοφία και προσέγγιση να ευθυγραμμίζονται κατά το δυνατό με τις δικές μας πολιτικές υπεύθυνων επενδύσεων (Responsible Investment Policies). Στο πλαίσιο της προσέγγισής μας ως προς την επιλογή υπευθύνων επενδύσεων, στοχεύουμε στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των επενδυτικών μας αποφάσεων στους παράγοντες αειφορίας. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις καλούνται και δυσμενείς επιπτώσεις ενώ, οι πιο σημαντικές εξ’ αυτών αναφέρονται ως Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις (ΚΔΕ, Principle Adverse Impacts). Αυτές οι Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις μπορεί να προκύψουν σε διάφορες περιοχές, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, και θέματα διαφθοράς και δωροδοκίας.

Λαμβάνουμε υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκύπτουν από τις επενδυτικές αποφάσεις για τα χρηματοοικονομικά μας προϊόντα μέσω της Πολιτικής Πλαισίου Υπεύθυνων Επενδύσεων. Ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις στην επενδυτική διαδικασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ή της στρατηγικής του, την κατηγορία των στοιχείων ενεργητικού, το διαχειριστή και τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων. Κατά συνέπεια, η ακριβής εφαρμογή μπορεί να διαφέρει μεταξύ των χρηματοοικονομικών προϊόντων, κάτι που θα τεκμηριώνεται κατά περίπτωση στις γνωστοποιήσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί Γνωστοποιήσεων Αειφορίας στον Τομέα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών [Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)]. Όπου έχουμε πλήρη διακριτική ευχέρεια ως προς τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, οι διαχειριστές μας υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις στη δέουσα επιμέλεια ως προς τις επενδύσεις και τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Όπου δεν έχουμε πλήρη διακριτική ευχέρεια, για παράδειγμα σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια στα οποία επενδύουν και άλλοι επενδυτές, οι επιχειρηματικές πρακτικές που σχετίζονται με τους Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και οι δείκτες κύριων δυσμενών επιπτώσεων λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων για να διασφαλιστεί ότι, όπου είναι δυνατόν και εφικτό, οι πολιτικές και η επενδυτική φιλοσοφία των διαχειριστών ευθυγραμμίζονται με τις προθέσεις και τους στόχους της Πολιτικής Πλαισίου ΥΕ του Ομίλου NN. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού SFDR, θα παρακολουθούμε τους διαχειριστές μας και τις επιδόσεις τους σε αυτόν τον τομέα και θα συνεργαστούμε ενεργά μαζί τους για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις πρακτικές και τα αποτελέσματά τους, όπου αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας, δυνατό και εφικτό.

Σε αυτή τη δήλωση, παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική προσέγγισή μας για τον εντοπισμό, την ιεράρχηση και την αντιμετώπιση των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων των επενδυτικών μας αποφάσεων στους παράγοντες αειφορίας. Η παρούσα δήλωση αποτελείται από τις ακόλουθες τέσσερις ενότητες:

1. Περιγραφή των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων στους παράγοντες αειφορίας

2. Περιγραφή πολιτικών για τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων στους παράγοντες αειφορίας

3. Πολιτικές ενεργού συμμετοχής

4. Παραπομπές σε διεθνή πρότυπα

(Μετάφραση της περίληψης σύμφωνα με τη νομοθεσία:

NN MFC (LEI: 635400S5G5WWGN6B8T87) is a manager and distributor of mutual funds that are UCITs (Directive 2009/65/EC). To fulfil our duties, we acknowledge the importance of systematically incorporating Environmental, Social, and Governance (ESG) factors into our investment policies, decision-making and related processes. The incorporation of ESG factors in our investment decision process, reflects our organisation's values and further aligns our business with the broader sustainability objectives and expectations of society.

UCITs mutual funds are collective investments of NN MFC customers that are being managed by the company’s investment department. In case external asset managers are used, we carefully select those and their products, to ensure that their investment philosophy and approach are aligned, to the extent possible with our Responsible Investment policies. As part of our approach to responsible investing, we aim to mitigate the negative impacts of our investment decisions on sustainability factors. These negative impacts are also called adverse impacts, whereby the most significant adverse impacts are referred to as principal adverse impacts. These principal adverse impacts can occur in different areas, namely environmental, social and employee matters, human rights, corruption, and bribery matters.

We consider the adverse impacts of our financial products’ investment decisions through our Responsible Investment Framework policy. The degree and the way the principal adverse impacts are subsequently considered in the investment process depends on several factors, such as on the type of fund or strategy, asset class, asset manager, and availability of reliable data. Consequently, the exact application can differ between financial products which, where applicable, is documented in the financial product disclosures in line with the requirements and timelines of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Where we have full discretion over the way our assets are managed, our asset managers are required to consider the principal adverse impacts in their investment due diligence and investment decision-making. Where we do not have full discretion, for example in collective investment funds other investors are also invested in, the ESG-related business practices and the principal adverse impact indicators were considered in the investment decision making process to ensure that, where possible and feasible, the asset managers’ policies and investment philosophy are aligned with the intentions and objectives of the NN Group RI Framework policy. According to SFDR requirements, we will monitor the performance of our asset managers in this area and will actively engage with them to further improve their practices and results wherever material, possible and feasible.

We provide more information in this statement on our overall approach to identifying, prioritising, and addressing principal adverse impacts of our investment decisions on sustainability factors. This statement consists of the following five sections:

1. Description of principal adverse impacts on sustainability factors;

2. Description of policies to identify and prioritise principal adverse impacts on sustainability factors;

3. Engagement policies;

4. References to international standards)

 

Ι. Περιγραφή των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων στους παράγοντες αειφορίας

Η NN ΑΕΔΑΚ λαμβάνει υπόψη τις Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις των επενδυτικών της αποφάσεων στους παράγοντες αειφορίας. Η παρούσα αποτελεί τη δήλωση της NN ΑΕΔΑΚ για τις Κυρίες Δυσμενείς Επιπτώσεις στους παράγοντες αειφορίας. Η πολιτική που περιγράφεται στην Πολιτική Πλαίσιο Υπευθύνων Επενδύσεων του Ομίλου NN (σύνδεσμος εδώ), αντικατοπτρίζει τη συνολική προσέγγισή μας.

Η NN ΑΕΔΑΚ αναγνωρίζει διάφορους τρόπους  για τον μετριασμό των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων στους Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), με τους βασικούς να είναι οι πολιτικές ενεργού συμμετοχής,  η άσκηση δικαιωμάτων ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις των εταιριών εκδοτών και ο περιορισμός/αποκλεισμός της έκθεσης σε ορισμένους τομείς, κατηγορίες επενδύσεων και δραστηριότητες. Η επιλογή των μεθόδων που εφαρμόζουμε (ή ο συνδυασμός αυτών) εξαρτάται από τη φύση του αντικειμένου, καθώς και από το συγκεκριμένο πλαίσιο της επένδυσης που προκαλεί τις δυσμενείς επιπτώσεις. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει όπου γίνεται χρήση εξωτερικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού, ο εκάστοτε διαχειριστής έχει τα δικά του κριτήρια περιορισμού/αποκλεισμού. Η πολιτική ενεργού συμμετοχής του διαχειριστή με εκδότες και οι περιοχές περιορισμού / αποκλεισμού λαμβάνονται υπόψη για να διασφαλιστεί ότι, όπου είναι δυνατόν και εφικτό, προσομοιάζουν την πρόθεση και τους στόχους της Πολιτικής Πλαισίου ΥΕ του Ομίλου ΝΝ. Ο αποκλεισμός εταιριών από τις επιτρεπόμενες επενδύσεις σημαίνει ότι εμείς ή οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που έχουμε επιλέξει δεν μπορούμε πλέον να τις επηρεάσουμε στο να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν στην αειφορία.

Για το λόγο αυτό, όπου είναι δυνατόν, προτιμάμε μια προσέγγιση ελεγχόμενης αποεπένδυσης, αποκλείοντας οριστικά μόνο τις εταιρίες στις οποίες η δέσμευση τους είτε δεν θεωρείται εφικτή είτε κρίνεται απίθανο να αλλάξει τη συμμετοχή της εταιρίας σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις στην επενδυτική διαδικασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ή της στρατηγικής του, την κατηγορία των στοιχείων ενεργητικού, το διαχειριστή και τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Πολιτική Πλαίσιο Υπεύθυνων Επενδύσεων του Ομίλου NN (NN Group Responsible Investment Framework policy, σύνδεσμος εδώ).

ΙΙ. Περιγραφή πολιτικών για τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων στους παράγοντες αειφορίας

Αναδεικνύοντας το όραμα και την προσέγγισή μας σχετικά με τις υπεύθυνες επενδύσεις, ο Όμιλος NN έχει θεσπίσει μια Πολιτική Πλαίσιο Υπεύθυνων Επενδύσεων (NN Group Responsible Investment Framework policy). Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να υποστηρίξει τη συστηματική ενσωμάτωση του κινδύνου βιωσιμότητας και των ευκαιριών στην επενδυτική διαδικασία.. Εμείς, η NN ΑΕΔΑΚ, λειτουργούμε εντός του πλαισίου πολιτικής που έχει θεσπίσει ο Όμιλος NN, H προσέγγισή μας αντικατοπτρίζει τις επενδυτικές μας απόψεις, τις αξίες του οργανισμού μας, τους σχετικούς νόμους και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα τα οποία καθόρισαν τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθούνται κατά την επενδυτική διαδικασία. Αξιολογούμε τις επιτρεπόμενες επενδύσεις μας βάσει των κριτηρίων που έχουμε θέσει για την αξιολόγηση των υπεύθυνων επενδύσεων και αναμένουμε ότι οι διαχειριστές μας ακολουθούν ανάλογες διαδικασίες.

Ο Όμιλος ΝΝ αναμένει από τους εκδότες των εταιριών στις οποίες επενδύει, να λειτουργούν συμμορφούμενοι σε διεθνή πρότυπα όπως το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, οι Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και οι Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις.

Όταν διαπιστώνουμε ότι οι εκδότες παραβιάζουν σοβαρά και συστηματικά αυτά τα πρότυπα, όπου είναι δυνατό και εφικτό, ξεκινά μια διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων. Εκδότες αποκλείονται από τις επιτρεπόμενες επενδύσεις όταν η δέσμευσή τους δεν θεωρείται πλέον επαρκής ή εφικτή για την αλλαγή ή τον περιορισμό της συμμετοχής τους σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί ασυλλόγιστα αλλά μόνο όταν πιστεύουμε ότι ο αποκλεισμός είναι μια ισορροπημένη και αναλογική απάντηση.

Εντάσσουμε εκδότες στον κατάλογο επενδυτικού αποκλεισμού όταν αποδεδειγμένα έχουν δραστηριότητες σχετικές με το εμπόριο όπλων καθώς και κεντρικές κυβερνήσεις ή μη κρατικούς παράγοντες που υπόκεινται σε κυρώσεις από εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών ή της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει επίσης για τις εταιρίες που αναπτύσσουν, παράγουν, συντηρούν ή εμπορεύονται «αμφιλεγόμενα όπλα». Τα όπλα που ορίζουμε ως αμφιλεγόμενα περιλαμβάνουν τις νάρκες κατά προσωπικού, τα πυρομαχικά διασποράς, τα βιολογικά όπλα, τα χημικά όπλα, τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα όπλα λευκού φωσφόρου και τα πυρηνικά όπλα. Επίσης, εντάσσουμε στον κατάλογο επενδυτικού αποκλεισμού εκδότες που συμμετέχουν στην παραγωγή καπνού, ασφαλτικής άμμου ή εξόρυξης άνθρακα. Τέλος, οι κρατικοί εκδότες κατά των οποίων έχει εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και/ή την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο αποκλεισμού. Κατά περίπτωση, η NN μπορεί να αποφασίσει να αποκλείσει επίσης κρατικούς εκδότες για άλλους λόγους. Ο κατάλογος αποκλεισμού της NN είναι διαθέσιμος στο κοινό στη σελίδα Πολιτικών Υπεύθυνων Επενδύσεων του Ομίλου NN (σύνδεσμος εδώ).

Δεδομένης της διακριτικής ευχέρειας που διαθέτουν οι διαχειριστές μας, είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε με απόλυτο τρόπο τον κατάλογο αποκλεισμού στο σύνολό του. Σε περίπτωση που τα περιουσιακά μας στοιχεία επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια για τα οποία η NN ΑΕΔΑΚ δεν διαθέτει πλήρη διακριτική ευχέρεια, π.χ. σε συλλογικά επενδυτικά οχήματα στα οποία συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές, δεν μπορούμε να επιβάλουμε τον κατάλογο αποκλεισμού μας κατά απόλυτο τρόπο. Ακόμη και όταν οι επενδύσεις δεν παραβιάζουν τα κριτήρια αποκλεισμού μας, αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αειφορία, τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε μέσω της άσκησης δικαιωμάτων ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις ή μέσω της διαδικασίας ανάληψης δεσμεύσεων, η οποία αναλύεται περαιτέρω στο τμήμα III.

Δεν προτεραιοποιούμε μία Κύρια Δυσμενή Επίπτωση έναντι άλλης, αλλά εμείς και οι διαχειριστές μας ιεραρχούμε τους πόρους που διατίθενται για την αντιμετώπιση των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα δεδομένων, το είδος των επενδυτικών μέσων, ο αντίκτυπος στην κοινωνία ή στο περιβάλλον και η αναμενόμενη πιθανότητα επίτευξης του μετριασμού αυτών των επιπτώσεων. Καθώς οι εκάστοτε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των Κύριων Δυσμενών Επιπτώσεων, υπάρχει μια ποικιλία τρόπων με τους οποίους οι επιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρηματοοικονομικά μας προϊόντα.

III. Πολιτικές Ανάληψης Δεσμεύσεων για την Αειφορία

Πιστεύουμε ότι η ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο εταιρικού εκδότη και η άσκηση του δικαιώματος ψήφου σε ψηφοφορίες που λαμβάνουν χώρα στις Γενικές Συνελεύσεις των εκδοτών, αποτελούν αποτελεσματικούς τρόπους  για τους επενδυτές προκειμένου να θέσουν υπόλογη τη διοίκηση μιας εταιρείας και να δημιουργήσουν αλλαγές προς τη θετική κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να αντιμετωπίσουν, όπου είναι δυνατόν και εφικτό, τις Κύριες Δυσμενείς Επιπτώσεις μέσω στρατηγικής άσκησης δικαιωμάτων ψήφου και δραστηριοτήτων ενεργής συμμετοχής, που υποστηρίζονται από έρευνα και υψηλής ποιότητας δεδομένα.  

Σε συνέχεια των όσων ορίζονται για τη συνεργασία με εταιρίες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα (όπως περιγράφεται στο τμήμα II), επιθυμούμε οι εξωτερικοί διαχειριστές μας να ασχολούνται με τα θέματα ESG που πιστεύουμε ότι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και όπου αναμένεται ότι οι προσπάθειες δέσμευσής τους μπορούν να επιτύχουν ευεργετική αλλαγή. Ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο αντικατοπτρίζονται οι προσδοκίες μας για ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές ενεργού συμμετοχής του εξωτερικού διαχειριστή χαρτοφυλακίου, μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των εξωτερικών διαχειριστών. Αυτό ισχύει επίσης για τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο οι εξωτερικοί διαχειριστές χαρτοφυλακίου περιλαμβάνουν δυσμενείς επιπτώσεις και συγκεκριμένους δείκτες δυσμενών επιπτώσεων στις πολιτικές ενεργού συμμετοχής τους και για το πώς θα προσαρμόσουν τις πολιτικές τους με βάση την εξέλιξη των κύριων δυσμενών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις επενδύσεις τους. Αναμένουμε από τους διαχειριστές μας να γνωστοποιούν περιοδικά πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες ενεργού συμμετοχής και τα αποτελέσματά τους.

IV. Παραπομπές σε Διεθνή Πρότυπα

Η επενδυτική μας προσέγγιση ενσωματώνει διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), των Κατευθυντήριων Αρχών του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Με βάση αυτά τα πρότυπα, η Πολιτική Πλαίσιο Υπεύθυνων Επενδύσεων του Ομίλου NN περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται στην επενδυτική διαδικασία. Παρακολουθούμε ενεργά ενδείξεις παραβιάσεων των υπεύθυνων επενδυτικών κριτηρίων της NN που βασίζονται σε κανόνες. Οι ενδείξεις αυτές περιλαμβάνουν έρευνες σχετικά με το ESG από εξωτερικούς παρόχους, αναφορές από τα τμήματα επενδύσεων της ΝΝ, τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου μας ή πληροφορίες από Μη Κυβερνητικές Οργανώνεις (NGOs) ή ακόμη και από πηγές μέσων ενημέρωσης. Όπου δεν έχουμε πλήρη διακριτική ευχέρεια σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, οι διεθνείς κανόνες και τα αναγνωρισμένα πρότυπα που ενσωματώνει ο εκάστοτε εξωτερικός διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική διαδικασία λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, όπου είναι δυνατό και εφικτό, προσομοιάζουν την πρόθεση και τους στόχους της Πολιτικής Πλαισίου ΥΕ του Ομίλου NN. Πιστεύουμε ότι ο υπεύθυνος επενδυτής θα πρέπει να συνεισφέρει ενεργά και να συνεργάζεται με άλλους φορείς στη δημιουργία επενδυτικής αξίας, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το πεδίο αυτό. Ως εκ τούτου, σε επίπεδο Ομίλου υποστηρίζουμε ή υπογράφουμε σχετικά πρότυπα και δηλώσεις αρχών και είμαστε ενεργά μέλη και υπογράφοντες σε δίκτυα και υπεύθυνες επενδυτικές πρωτοβουλίες, και ενθαρρύνουμε ενεργά τους εξωτερικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να πράξουν το ίδιο. Επιπλέον, σε επίπεδο Ομίλου εξετάζουμε μια σειρά υπεύθυνων κωδίκων επιχειρηματικής συμπεριφοράς και διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων για τη δέουσα επιμέλεια και την υποβολή εκθέσεων. Παρακάτω παραθέτουμε παραδείγματα ενώσεων, υπεύθυνων κωδίκων επιχειρηματικής συμπεριφοράς και πρωτοβουλιών που έχουμε εγκρίνει ή έχουμε συνυπογράψει. Ανατρέξτε σε αυτόν τον σύνδεσμο για τον πλήρη κατάλογο.

  • Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών.
  • Δεσµεύσεις της Διακήρυξης των Παρισίων για το Kλίμα.
  • Eιδική Ομάδα Συµβουλίου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας για το Κλίμα (FSB Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)).
  • Δεσμευτική Διακήρυξη Χρηματοπιστωτικού Τομέα για το Κλίμα (Dutch Klimaatakkoord).
  • Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).
  • Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (Institutional Investor Group on Climate Change / IIGCC).
  • GRESB.
  • Paris Aligned Investment Initiative (PAII)

Πολιτική αμοιβών

Στην NN ΑΕΔΑΚ εφαρμόζουμε την Πολιτική Αποδοχών και Παροχών η οποία έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το Πλαίσιο Αποδοχών του ΝΝ Group (το «Πλαίσιο Αποδοχών»). Το Πλαίσιο Αποδοχών είναι ευθυγραμμισμένο με την εταιρική στρατηγική του ΝΝ Group, τους στόχους, τις αξίες και τις αποφάσεις για την ανάληψη κινδύνου, και υποστηρίζει τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους τους επιχειρηματικούς εταίρους μας. Με βάση το Πλαίσιο Αποδοχών, η διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης βασίζεται σε έναν αριθμό οικονομικών και μη οικονομικών στόχων. Οι στόχοι αυτοί εστιάζουν στην ισχυρή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου όπως και στην ισορροπημένη ανάληψή του. Αυτό καλύπτει όλους τους κινδύνους, όπως περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης. Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στο παρακάτω link: https://www.nn-group.com/sustainability/responsible-investment/sustainable-finance-regulation.htm


Ταξινόμηση χρηματοοικονομικών προϊόντων βάσει του SFDR

Σύμφωνα με τον Κανονισμό SFDR, στην προσυμβατική ενημέρωση των προϊόντων μας περιλαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των κινδύνων αειφορίας σε επενδυτικές αποφάσεις και τον τρόπο ταξινόμησης κάθε προϊόντος, όπως περιγράφεται στο SFDR. Οι ταξινομήσεις προϊόντων βοηθούν τους πελάτες μας και άλλους ενδιαφερόμενους να προσδιορίσουν εάν ένα προϊόν:

  • Προωθεί περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Έχει βιώσιμο επενδυτικό στόχο.
  • Δεν κάνει κανένα από τα παραπάνω.

Αυτές οι γνωστοποιήσεις περιλαμβάνονται στην προσυμβατική ενημέρωση των προϊόντων και σε αυτόν τον ιστότοπο.

Τελευταία τροποποίηση: 30/06/2025

Search NN Website