Ρυθμίσεις

Δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω πόσο καλά θα ζήσεις!

 

Γιατί κάποιοι ζουν περισσότερο;

Η βιολογική γήρανση αποτελούσε πάντα ένα σοβαρό αντικείμενο μελέτης για πολλούς και διαφορετικούς επιστήμονες. Ένα βασικό ερώτημα που ποτέ δεν σταμάτησε να απασχολεί είναι: γιατί κάποιος άνθρωπος ζει περισσότερο από κάποιον άλλον; Τι τον κάνει πιο ανθεκτικό;

Η δύναμη της ευεξίας

Τα αίτια της μακροζωίας είναι σύνθετα και σίγουρα το να ζει κάποιος μέχρι το βαθύ γήρας αποτελεί μια συνισταμένη πολλών παραγόντων. Ένας από αυτούς, εξαιρετικά σημαντικός, είναι οι κοινωνικές μας σχέσεις. Είμαστε κοινωνικά όντα και από τη φύση μας έχουμε την τάση να επιθυμούμε τη σύνδεση με τους άλλους.

 

Αποζητούμε την κοινωνική επαφή, έστω και υπό πίεση

Η σύγχρονη ζωή, όμως, μας απομακρύνει ταυτόχρονα από μια κοινωνικότητα «παλιάς κοπής». Βάσει της έρευνας Μακροζωίας του Ομίλου ΝΝ, οι νεότεροι- και σε μικρή πλειοψηφία οι γυναίκες έναντι των ανδρών- τείνουν να νιώθουν περισσότερο μοναξιά, σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. Η τεχνολογία, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την έντονη πίεση και τους γρήγορους ρυθμούς, καθώς και η καθημερινότητα στις μεγάλες πόλεις φαίνεται να μας έχουν απομακρύνει. Δεν είναι όμως ενδεικτικό από τον χρόνο που περνάμε στα social media, ότι η βαθιά μας ανάγκη για επικοινωνία και επαφή παραμένει;

 

Ο εργασιακός περίγυρος και οι βόλτες ξεκλειδώνουν την κοινωνικότητά μας

Ο εργασιακός χώρος δίνει πολλές ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και νέες σχέσεις, ενώ παράλληλα καλλιεργεί την αίσθηση του «ανήκειν». Έτσι εξηγούνται, επομένως, και τα ποσοστά που ανέδειξε η έρευνα Μακροζωίας του Ομίλου ΝΝ: το 72% αισθάνεται μέρος της κοινότητάς του και το 27% έρχεται με ευκολία σε επαφή με ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τώρα, αν κάποιος θέλει να «ξεσκουριάσει» τις κοινωνικές του δεξιότητες και να αισθανθεί περισσότερο ανοιχτός και εξωστρεφής, το μόνο που έχει να κάνει είναι, είτε να πάει μια βόλτα στο πάρκο ή στη φύση, είτε να αποφύγει τη χρήση του αυτοκινήτου. Λίγος καθαρός αέρας, λοιπόν, λίγη σωματική κίνηση και περισσότερη επαφή με τον έξω κόσμο, μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν!

 

Καλλιεργούμε τις κοινωνικές μας σχέσεις και ζούμε περισσότερο και καλύτερα

Ζούμε ομολογουμένως σε μια εποχή όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αντιμετωπίζουν μια σημαντική κρίση. Όσο, όμως, η ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων βρίσκεται υπό πίεση, άλλο τόσο είναι απαραίτητο να διεκδικήσουμε την επικοινωνία και την επαφή. Ίσως να έχουμε την ψευδαίσθηση πως μας λείπει ο ελεύθερος χρόνος και δεν προλαβαίνουμε να βγούμε με τους φίλους μας, να φάμε με την οικογένειά μας, να πούμε «ναι» σε ένα reunion με τους παλιούς συμμαθητές μας. Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ώθηση για να κατανοήσουμε πως εμείς οι ίδιοι βάζουμε ως έναν βαθμό τους κανόνες του παιχνιδιού και τις προτεραιότητές μας. Έτσι κι αλλιώς, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε για την κοινωνικότητά μας, τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζουμε για την ίδια μας τη ζωή.

 

Μερικές συμβουλές για να «ακονίσουμε» την κοινωνικότητά μας:

  • Οι δραστηριότητες στη φύση είναι αποδεδειγμένα ευεργετικές. Οι ορειβατικοί σύλλογοι ή συγκεκριμένα καταφύγια βουνού αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για εξορμήσεις στην ύπαιθρο και νέες παρέες.
  • Επικοινωνήστε ξανά με φίλους και φίλες που έχετε καιρό να δείτε λόγω καθημερινότητας. Η προσπάθεια και μόνο να «σπάσουν» κάποια μοτίβα της καθημερινότητας είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.
  • Λάβετε μέρος σε εθελοντικές δράσεις και θυμηθείτε την αξία της αλληλεγγύης και της γενναιοδωρίας. Είμαστε όλοι και όλες μονάδες αλληλένδετες, μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο. Η ουσιαστική συμβίωση χαρίζει στη μακροζωία το αληθινό νόημά της.

 

Εσείς πόσο προετοιμασμένοι είστε για μια μακρόχρονη ζωή;

Βρείτε εδώ ένα σύντομο τεστ που μέσα από εύκολες αλλά στοχευμένες ερωτήσεις θα σας αποκαλύψει … τον τύπο της δικής σας μακροζωίας! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εσύ είσαι προετοιμασμένος να τα «εκατοστίσεις»;

Η δύναμη της ευεξίας

Κάνε το σύντομο τεστ, ανακάλυψε σε ποιό προφίλ μακροζωίας ανήκεις και δες χρήσιμες συμβουλές!

Κάνε το τεστ!

 

 

Ενημερωθείτε για τα προγράμματα της ΝΝ Hellas

Προετοιμαστείτε για το μέλλον, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα ασφάλισης από την ΝΝ Ηellas.

Επικοινωνήστε με έναν συνεργάτη μας

Search NN Website